I min bokhylla

Böcker att läsa igen och igen

BIld av StockSnap från Pixabay

Det finns böcker som aldrig lämnar oss, de finns kvar och kräver omläsning efter omläsning. Det är inte alltid de bästa böckerna eller de mest kända. Det kan vara att det finns en miljö vi älskar eller en person vi inte kan lämna bakom oss. Ibland är det en stämning eller känsla som håller oss fångna och lockar oss tillbaka gång på gång.

Saltkråkan – finns det något somrigare än Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren? Förut läste jag den i början av varje sommar men eftersom tiden går så fort nu för tiden så jag läser den var tredje sommar ungefär. Jag tycker om att se Malin Melkerson vandra mellan äppelträden bakom Snickargården och fjärden ligger blank och glittrar i solskenet. Det ger mig sommarkänsla som ingen annan bok.

Holes/Ett hål om dagen – för att den är så underbart sammanvävd. Det är flera berättelser och trådar som går ihop och de är alla förutsättningar för varandra. Och alla samband avslöjas lite i taget, pö om pö, allt eftersom handlingen skrider framåt ger författaren ledtrådar till hur allt hänger ihop. Språket och formuleringarna är njutbara och storyn charmig. Den är väl värd alla utmärkelser.

Jag ger mig främling – den läser jag av nostalgiska skäl, alla i familjen har läst den.  Min farmor hade den och satte den i händerna på oss alla allt eftersom vi växte upp. Mina föräldrar, min faster, jag och mina syskon och mina barn, alla har vi läst samma bok och förstår samma referenser. Sen är nog boken i sig inte så märkvärdig, den är skriven av Arthur Mayse och kom ut 1959. Det är en äventyrsberättelse som utspelar sig i Kanadas vildmark med strapatser på glaciärer och hotande grisslybjörnar. Sympatisk och trevlig.

Oskuld och Arsenik – för att Lord Peter Wimsey är en sådan fantastisk person. Han är en av mina stora förälskelser. Intelligent och sofistikerad. Intressantast är det att läsa böckerna där Harriet Vane är med, deras samspel och dialog är ömsom roande och ömsom tankeväckande. Kamratfesten, boken där hon ger honom sitt ”ja” är dessutom en guldgruva av tankar om språket, vetenskapen och livet. Det finns ingen bok som jag plockat så många citat ur som den.

Vilka böcker läser du igen och igen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.