I min bokhylla

Barnböcker jag minns

Som jag minns det var barndomen kantad med böcker. Till byaskolan kom bokbussen med jämna mellanrum och i skolan fanns resterna av ett gammalt skolbibliotek. Mina föräldrar läste, min farmor var en storläsare. Jag fick tips på böcker att läsa av alla, vissa böcker älskade jag och andra tog jag mig aldrig igenom, men det spelade ingen roll för det fanns alltid nya böcker att ge sig i kast med.

Det jag minns att jag läste i årskurs fem och sex var serier, serier och några fristående böcker. Det är sådana som kanske inte höll den högsta litterära nivån, men de formade mig till en storläsare. En läsare som gömde sig under täcket med en ficklampa och hoppades att pappa inte skulle se ljuset springan under dörren. För det var bara så spännande, jag var bara tvungen att få veta vad som skulle hända härnäst.

1                           Kulla-Gulla – jag minns fortfarande när pappa hade första boken med sig från en jobbresa. Det var början till en mångårig vänskap som aldrig helt har släppt. Jag blir lite varm i hjärtat när jag tänker på henne. (Ja, jag vet att hon inte finns på riktigt.)

2                           Halvvägs till himlen – Om Karolin som flyttar till sin morfar i Stockholm när hon blir föräldralös. Den utspelar sig  i slutet av 1800-talet, det är fattigt men det hade det ganska bra i alla fall. Jag minns att alla tjejer slukade denna serie, även jag.

3                           Kalle Blomkvist- spännande och roliga, Astrid Lindgren är bäst, som alltid. Åhhh vad jag önskade att jag skulle ha vänner som Kalle, Anders och Eva-Lotta. Den första jag läste, Kalle Blomkvist och Rasmus fanns kvar sedan min pappa var ung, resten fanns på biblioteket. Om jag fick en krona för varje gång jag lånade om dessa böcker…

4                           Lilla huset på prärien – Böckerna var mycket bättre än serien, men på den tiden var man inte så kräsen eftersom urvalet var så begränsat. En tjusning med serien är att alla blir äldre, jag älskade serier där huvudpersonen växte och mötte nya utmaningar.

5                           Cherry Ames – Amerikansk sjuksköterska som hade nya jobb hela tiden, ett för varje bok. Hon var vacker och smart och brydde sig om andra. Så skulle man bli när man blev stor.

6                           Dante och Tvärsan – vem har inte blivit avslöjad en sen natt för att man inte kunde hålla inne ett gapskratt åt dessa underbara grabbar med ett fröjdefullt språk. Tjo i Balalajkan, ärade polare och polarinnor!

7                           Katitzi –Träning i empati på hög nivå. Jag minns hur tydligt som helst när hennes pappa hämtade henne på barnhemmet och hon fick träffa sina syskon som hon inte mindes. Skrämmande aktuell, återigen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mirjam 3 april, 2020 at 10:50

  Här var många böcker jag aldrig läste som barn, jag kanske borde läsa dom som vuxen?? Men en som jag älskade var Madicken <3
  Hoppas du får en fin fredag, Emma <3

  • Reply Emma Öhman 5 april, 2020 at 21:32

   Några funkar nog till vuxna, men jag misstänker att andra är helt för gammaldags.
   Tack, jag har haft en mycket bra helg. Produktiv.

 • Reply Hanna 11 april, 2020 at 18:21

  Jag minns jag läste ”Katitzi” som en gemensam bo i klassen när jag gick i mellanstadiet, kanske 4:an eller så – och vi skrev läslogg kommer jag ihåg 🙂
  Det hade varit intressant att läsa om den nu som äldre för jag tror att jag hade förstått boken bättre idag.

  ”Kalle Blomqvist” är en av få Astrid Lindgren-filmer som jag inte kommer ihåg att jag har sett faktiskt…

  • Reply Emma Öhman 11 april, 2020 at 20:46

   När jag tänker på Katitzi minns jag hur orättvist jag tyckte att familjen blev behandlad.
   Men, som du skriver, det är först när man är vuxen som man förstår dem fullt ut.
   Nej Kalle Blomkvist hör nog till de mer okända av hennes böcker. Jag läste den nog för att min
   pappa hade gjort det.

 • Reply Marias Memoarer 30 april, 2020 at 19:44

  åh Katitzi minns jag att jag läste som liten, vore intressant att läsa den igen som vuxen faktiskt..

  • Reply Emma Öhman 30 april, 2020 at 21:47

   Ja,det har du rätt i! Det ska jag göra vid tillfälle.
   Jag undrar hur tydligt budskapet är nu när man är vuxen. Som barn tänkte man ju inte på det.

  Leave a Reply