I min bokhylla

Aktuellt tema i ”Bara David”

Bara David är Lina Stoltz senaste bok. Den vänder sig till mellanåldern och är utgiven av Rabén och Sjögren 2020.

Ida ska få ett syskon, men inte som man oftast får syskon, utan familjen ska bli familjehem åt en ung kille, flera år äldre än Ida. David flyttar in och Ida får se nya sidor hos sina föräldrar och hos sig själv också. Från början känns det ovant och avigt att ha en obekant person boende hos sig, men en kväll är David försvunnen och Ida tycker plötsligt att det känns tomt och konstigt istället. Sedan får Ida en chans att bli av med David, ska hon ta den eller ska hon berätta sanningen?

Miljön är beskriven mer genom talande detaljer än långa beskrivningar. Familjen är en vanlig familj, det skulle kunna vara din eller min familj som det berättas om. Det gör det lättare att sätta sig in i Idas tankar och känslor inför att få en ny familjemedlem och hur det påverkar familjen som helhet.

Det här är en bok som inbjuder läsaren att tänka själv. Tankar och känslor skrivs inte alltid ut, istället får läsaren chans att tolka. Hur personerna i boken känner eller tänker finns där men är inte alltid explicit, det finns en hel del läsarna kan fundera över och resonera om och som inbjuder till närläsning. 

Boken tar upp flera teman som är ständigt aktuella. Nya familjer är det mest framträdande temat. Jag vet inte hur stor procent av våra barn och unga som bor med en person som de inte är släkt med, men det är många. Det kan var värdefullt att få en chans att fundera över det utan att det behöver bli så personligt. Ett annat intressant tema är frågan om man alltid ska säga sanningen, eller är det att skvallra? En diskussionsfråga som kan vara nog så spännande att utforska i ett klassrum.  För det ändamålet finns det ett mycket bra arbetsmaterial som är lätt att ladda ner.

Sammanfattningsvis är detta en spännande historia där läsaren kan känna igen sig, konflikterna är elevnära och känns verkliga. Boken har flera teman som är aktuella för barn och ungdomar idag, till exempel nya familjer och sanning och lögn. Det finns mycket att resonera om, man kan återvända till texten, närläsa och diskutera. Den här boken blir självklart höstens första högläsningsbok i åk 6 och 7.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.