Tankar

Däckbyte

BIld av Hannes Edinger från Pixabay

Jag har bytt däck på min bil idag. Det är verkligen ett vårtecken, bilen rullar lätt och framförallt tyst. Det är skönt när man kör mycket.

I år hade jag tur. Jag bytte däck en mulen och blåsig söndag när gatan låg tom och öde. Det är skönt. Sist jag bytte däck var en solig söndagseftermiddag när alla grannar var ute. Några var ute och pysslade på sin uppfart och andra passerade med barnvagn och små nybörjare på cykel. Alla stirrar lite diskret men ingen säger något. Och det är tur, ja inte att de stirrar utan att de inte säger något. Jag har en inövad repertoar av spydiga kommentarer, utvecklad och vässad genom många års bilpyssel inom synhåll av män i alla åldrar.

En del tycker att de är snälla när de kommenterar ”vad duktig du är”.  Det har alltid förundrat mig att det kan anses duktigt att skruva i och ur några skruvar. Jag känner mig alltid som ett barn som blir klappat på huvudet ”så duktigt du ritar” -typ.

Andra fråga rakt ut: ”Var har du gubben?” Då svara jag oftast att han är inne och diskar, då går de sin väg muttrande och min ”gubbe” får rykte om sig att vara lite klent vaggad, som inte ens kan byta däck. Andra alternativet är att säga att slagit ihjäl honom med fälgkorset och att han ligger bakom garaget. Då ser de osäkra ut, som om de skulle vilja gå och titta efter men inte vågar.

Mest beklämmande är när jag får beröm av kvinnor. Som om det vore något svårt och krångligt. Då hävdar jag alltid att det är superenkelt jämfört med att sticka en tröja. För så är det. Stickning kräver lite handlag och noggrannhet. Att byta däck är att skruva lös ett däck och skruva fast nästa, kan inte bli fel.

Sambon passar på att berömma mig varje år och jag spottar och fräser och säger åt honom att gå in och koka te åt mig innan jag kommer på att han retas med mig. Jag har en knapp där det står ”tryck här” medan jag byter däck och han kan inte låta bli. Och jag går på det varje gång. Jag är så van att försvara min rätt att göra vad jag vill att jag automatiskt blir arg och fräser. Jag tänker att det är lång väg kvar när inte ens en så enkel sak som att sköta om sin bil är något naturligt som inte behöver stirras på eller kommenteras.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lekställning 27 april, 2020 at 12:48

  Tänk att det fortfarande är på detta vis? Ska det vara något märkligt med en kvinna som byter däck? Bra jobbat! Jag känner en dam som var tvungen att byta däck mitt i natten på en dansk motorväg. Om någon hade fällt en kommentar då hade det kunna bli farligt 🙂 Du verkar ha tagit det hela med gott mod.

  • Reply Emma Öhman 27 april, 2020 at 20:59

   Ja, visst är det konstigt att det fortfarande är så märkvärdigt!
   Jag tar det med ro nu, när jag var 30-års åldern var jag så vansinnigt arg!

 • Reply Hanna 27 april, 2020 at 18:26

  Jag är mest förundrad över att ett litet och enkelt moment och kan skrivas med en sådan inlevelse – hur du gör ett vardagsscenario så spännande och engagerande när du klär det i ord. Verkligen fängslande läsning!

  Och det där med att byta däck förresten – det kan väl vem som helst göra, oavsett vem man är… inget konstigt med det tycker jag 😀

  • Reply Emma Öhman 27 april, 2020 at 20:57

   Åhhh tack för ditt vänliga omdöme. Jag blev jätteglad! <3

  Leave a Reply