Läsning

Projekt – Andra världskriget

Jag sitter och planerar skönlitteratur för ett projekt som handlar om världskrigen för åk 6 – 9. Eleverna ska under det området läsa en skönlitterär bok som utspelar sig under andra världskriget. Jag har gjort ett litet urval för att få så olika böcker som möjligt.

Här är min preliminära lista:

Pojken i randig pyjamas av John Boyne är ju ett måste i detta sammanhang. Huvudpersonen Brunos aningslöshet utgör en lins genom vilken vi ser förintelsens grymhet. En bok man aldrig glömmer.

Ulrike och kriget av Vibeke Olsson börjar väl vara en klassiker vid det här laget. Här får man se nazismen från andra hållet. Läsaren träffar en övertygad nazist efter att ha mött propaganda under hela sin uppväxt.

Anne Franks dagbok behöver nästan inte nämnas. Jag hade tänkt läsa om den efter att ha besökt huset i Amsterdam men det har tyvärr inte blivit av.

God natt Mister Tom av Michelle Magorian är en av mina favoriter. Den är så charmig och hjärtevärmande att man glömmer hur skrämmande evakueringen måste ha varit för många barn.

Flickan som älskade potatis av Rose Lagerkrantz har jag inte läst så den står på min bibliotekslista. Det lockar mig att den baseras på en sann historia om ett par systrar som överlevde Bergen-Belsen.

Sanna historier om flickan i Auschwitz av Sören Sommelius har jag inte heller läst. Den skulle jag vilja ha med för att hon åker till Sverige med de Vita bussarna. Jag måste läsa den först, sen får jag se.

På liv och död i Andra Världskrigets skugga av Kim M Kimselius är en bok med en tidsresa. Jag har läst den första boken om Ramona och Theo och vad jag förstår har denna samma upplägg att de råkar hamna i en annan tid, i det här fallet hamnar de mitt i andra världskriget.

Sju böcker att välja på, det är nog ganska lagom. Det är bra om det är två eller fler som läser varje bok, det är bra att ha någon att resonera med om boken.

Har jag missat någon viktig bok som borde ha varit med?  Eller har jag tagit med någon som inte borde vara med?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.