Läsning, Skola

Läsinspiration

Min att läsa-hög just nu.

En viktig del av jobbet som svensklärare är att inspirera eleverna att läsa skönlitteratur. De positiva effekterna är så många att man lugnt kan påstå att mycket läsning påverkar barnets hela skolgång, inte bara resultaten utan även upplevelsen av skolgången. Och vilken förälder vill inte ge sitt barn en bra skolgång? så här kommer de:

Svensklärarens tips till föräldrar och andra intresserade:

1

Läs själv, om så bara tio minuter per dag. Barn gör som vi gör – inte som vi säger. Det är lönlöst att tvinga barn att läsa om vi inte läser själva. ”Jag har inte tid” är inte legitimt. Alla har tio minuter per dag.

2

Läs samma böcker som ditt barn så ni kan prata om dem. Samtalen behöver inte vara märkvärdiga, man kan prata om vad man gillade eller inte gillade eller vad man blev förvånad över.

3

Lägg tid och energi för att hjälpa ditt barn att hitta intressanta böcker. Gå till biblioteket eller surfa in på Adlibris eller Bokus. Böcker behöver inte alltid vara nya, själv köper jag böcker på Röda korset och Bokbörsen, som är en onlinebutik för begagnade böcker.

4

Berätta vilka böcker du läste som liten eller tonåring. Det kan vara kul för ditt barn att ha läst något du gillade. Be syskon eller äldre kusiner berätta om vilka böcker de gillade och läste när de var i ditt barns ålder.

5

Läs tillsammans om det är svårt. Varannan sida kan man läsa högt för varandra. Gemenskap gör läsandet till en positiv upplevelse.

6

Hjälp ditt barn att föra läsdagbok, det kan vara roligt att se vad man åstadkommit. Om man vill kan man fira var tionde bok med ett fika eller glass eller något annat trevligt.

7

Läs boken och sedan ser ni filmen och jämför dem. Vilken tyckte ni bättre? Fanns allt med från boken? Var något med som inte fanns i boken?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mia 17 mars, 2020 at 15:50

  Men ååå vilka bra lästips!!!
  Jag fick nyss hem ett bokpaket med posten, alltid lika spännande eftersom jag inte minns vad jag beställt 😀

 • Reply Emma Öhman 21 mars, 2020 at 23:39

  Då blir det en riktig överraksning när bokpaketet kommer. Perfekt, först nöjet att välja och sedan beställa och dessutom få en överraskning i alla fall!

  • Reply Mirjam 26 mars, 2020 at 19:08

   Tre överraskningar i en 😀 Hur är det med dig i dessa tider??

   • Reply Emma Öhman 28 mars, 2020 at 21:26

    Tack för omtanken! Det är bra med mig, men jag har föräldrar och svärförädrar i riskgruppen så det är lite oroligt. Fram tills nu har jag inte släppt in tanken men nu börjar corona spridas även här i Norrbotten så verkligheten knackar på dörren. Hur är det med dig? Stor kram /Emma

    • Reply Mia 28 mars, 2020 at 21:41

     Hoppas verkligen att dina nära och kära klarar sig undan det här eländet <3 Jag har frivilligt mer eller mindre isolerat mig med halsont, snuva och lite halvrisig men det är nog bara en släng av en vanlig förkylning men det känns onödigt att smitta ner andra så tills vidare håller jag mig hemma. Kram på dig!!

     • Emma Öhman 28 mars, 2020 at 22:10

      Krya på dig <3

 • Reply Hanna 30 mars, 2020 at 11:22

  Markus Zusaks ”Boktjuven” är jättebra! 😀

  Jag har alltid älskat att läsa! Mina föräldrar läste alltid godnattsaga för mig när jag var liten, så mysigt.
  Just nu läser jag ”Emma” av Jane Austen – har du läst den?

  • Reply Emma Öhman 1 april, 2020 at 21:28

   Ja, högläsning är bland det bästa som finns. Jag läser ibland för mina elever, de gillar det trots att de är 15 år.
   Jane Austen är en av mina favoriter. Alla hennes böcker är mycket bra. Hon har verkligen en egen stil, allra mest älskar
   jag hennes ironi.

  Leave a Reply