Fotografering

Fotokurs

Sara i skenet från bygglampan.

I torsdags var det äntligen dags för kurs i studiofotografi. Jag har väntat hela hösten och in i det sista var det osäkert om det skulle bli något.

Människor är svåra att fotografera, sjöar och berg är mycket lättare. Man kan joxa så länge man vill med inställningar utan att de blir less och man behöver inte försöka fånga rätt ansiktsuttryck. Därför har jag skjutit upp att fotografera människor så länge jag bara kunde. Till sist blev det ändå dags. Det känns som en utmaning som kommer att pågå i flera år men det gäller att komma igång i alla fall.

Under kursen fick vi lära oss om alla möjliga sorters ljussättning och prova oss fram på varandra. Jag hade tur som hade en ung och vacker kurskompis som var lätt att fota, hon blev bra på alla foton. Hon hade det betydligt besvärligare med mig, trött och blek efter en lång dag som jag var.

Nackdelen med att ha provat riktigt dyra studioblixtar och softboxar är att man blir gräsligt shoppingsugen. Ungefär som när man har provkört någon annans nya bil. Dagarna efter ägnades till viss del åt önsketänkande på internetsidor. Till sist känns det ändå som att det är roligare att göra det möjliga än att drömma om det omöjliga.

Jag sökte reda på vår bygglampa och ett lakan, dottern lyckades jag övertala att agera modell. Ett helt okej resultat med tanke på att det var första gången jag provar med belysning istället för dagsljus. Efter att ha experimenterat med olika vinklar på ljuset och olika många lager tyg fick vi till sist ett resultat som vi är nöjda med. Utmaningen fortsätter.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.