
Nu har jag äntligen börjat ta mig an min läshög, den börjar vara så stor att den riskerar att tippa när som helst. Först ut är en thriller för mellanåldern, Det vita huset.
Boken är utgiven av Lilla piratförlaget 2016. Författaren skriver både barn- och vuxenlitteratur och har en omfattande bibliografi. Han fick Nils Holgerssonplaketten 2005.
Boken Det vita huset är en thriller för mellanåldern (9 -12) Den utspelar sig under sommarlovet då så många är bortresta från den lilla staden vid havet. Den äldre tjejen Anna pratar med huvudpersonen Yussef eftersom det inte finns någon annan att prata med. Hon driver med honom och det är upptakten till ett spännande äventyr som hade kunnat sluta illa.
Anna ber Yussef att gå till hennes hus och hämta hennes börs. Hon bor i den rika delen av staden som kallas ”de vita husen”. Han går lydigt dit tar sig in genom altandörren och letar efter hennes börs, i och med det börjar problemen hopa sig.
Ett drag i boken som gör den verklighetstrogen är hur ungdomarna har olika status sinsemellan. Yussef är lägst i rang eftersom han är yngst och egentligen inte hör till de andras umgängeskrets. Han får vara med en stund eftersom det inte finns så många andra i sommarlovstider, i gengäld tar de andra sig rätten att driva med honom.
Trots att boken är ganska kort hinner Lidbeck utveckla karaktärerna på ett bra sätt. Vi får se den fina relationen mellan Yussef och hans pappa och som kontrast får vi träffa Hellman och hans alkoholiserade styvpappa.
Handlingen drivs framåt av att problemet förvärras hela tiden. Spänningen ökas också av att läsaren får följa Yussefs tankar, hans upplevelse av oro och rädsla smittar av sig på läsaren. Det finns korta perioder när läsaren slappnar av och tänker att nu har det nog löst sig, men i nästa stund förvärras situationen. Man bara måste läsa vidare.
Boken är lättillgänglig med korta kapitel och mycket dialog. Läsaren får följa Yussefs tankar, det är hans perspektiv som presenteras. Ibland får läsaren ledtrådar som gör att vi förstår mer än huvudpersonen gör i ett visst ögonblick.
Jag tänker att det är en bra bok för mellanåldern, både som en läslustbok men också som en bok att prata om i klassrummet. Det finns flera frågeställningar som kan vara intressanta. Hellmans hemsituation är en sådan. Varför vill Hellman inte ha besök? Vet man vilka som har det bra hemma och vilka som inte har det? En annan är individers status i grupper. Hur kommer det sig att vi tycker att människor har olika status? De äldre barnen driver med Yussef. Har ni varit med om något liknande?
Jag skulle absolut rekommendera boken till mina elever i årskurs sex och sju.