I min bokhylla

Böcker jag har missat

En bra bok och en kopp te, mer behövs inte för en bra dag.

Det finns många listor i mitt liv, så många att de utgjort ämnet för ett blogginlägg för inte så länge sedan. Där konstaterar jag att antalet listor är okänt men överstiger det magiska talet tre.

En lista som är en av mina favoriter är ”Böcker jag har missat”. Listor kan ofta vara en källa till dåligt samvete eller inge en känsla av tvång. Men en lista på böcker känns aldrig som ett besvärligt måste utan mer som inspiration. När jag tycker att jag inte har något att läsa tittar jag på den listan och väljer det jag finner intressantast just då. Det finns ingen kronologi, ingen turordning, bara ett urval av böcker som jag någon gång tänkt att ”den har jag missat, den vill jag läsa någon dag”. Det händer att jag aldrig kommer fram till en speciell bok, det finns alltid något som är mer inspirerande och lockande. En sådan kan strykas från listan utan att bli läst, det händer inte ofta, men det är möjligt. De flesta böcker får jag lust att läsa, till sist, innerst inne tror jag att det finns ett tillfälle för varje bok.

Exempel på böcker som finns med är gamla klassiker, Djungelboken, har jag aldrig läst. Den enda version jag känner till är Disneys tecknade film. Efter att ha läst Neil Gaimans Kyrkodgårdsboken inser jag att Djungelboken är ett måste. På min lista finns också ett ryskt storverk, Anna Karenina, och självklart The Great Gatsby som stått i min hylla mycket länge men ändå aldrig blivit läst.

Listan innehåller även moderna böcker som jag av någon anledning inte har läst, oftast för att jag helt enkelt missat dem. Ibland upptäcker jag att jag har missat ett helt författarskap. Inte helt omöjligt med den enorma utgivning som finns idag. Moderna böcker som tagit sig in på min lista och sannolikt blir lästa snart är Boktjuven och En sekund i taget.

Idag väljer jag The Great Gatsby, och sedan, när jag har läst den väntar filmen. Utifrån grundregeln att boken måste vara läst innan man ser filmen. En regel nästan utan undantag.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.