Tankar

Att skriva är att tänka

Och det är där kruxet är, när jag inte lyckas skriva något, jag tänker för lite.  Ja, kanske inte bokstavligen för lite. Bara för fort, eller ytligt eller vad man skulle kunna kalla det.

För att riktigt bra tankar ska kunna få fäste och kunna utvecklas behövs det utrymme. Plats i hjärnan som inte är upptagen med annat, som middagsmat eller om det är dags att städa eller om grannen verkligen har köpt en ny bil, igen.

Jag läste någonstans att tankar står på rad för att få komma till dig men de väntar snällt i kö tills hjärnan blir tom så de kan komma in. Det är nog sant, för om man verkligen sätter sig ner och väntar så kommer de droppande en efter en.

Det svåra för de flesta av oss är att vi inte har det där tomma utrymmet. Det har ätits upp av inlägg på Face Book som ska gillas och kommenteras och söta kattfilmer på Youtube som måste ses.

Varje årtionde har sina slagord och jag minns Maria Scherers ”Sätt dig ner och vänta på din själ.” Så skulle vi inte säga idag men det är precis lika nödvändigt idag som det var på 80-talet. Det låter lite pretentiöst men det kommer med all säkerhet mindfulness också att göra om några årtionden.

Alla olika metoder och modeord landar i samma sak: vi behöver plats, utrymme, tomhet och tystnad för att kunna tänka. Och det är upp till oss alla, var och en, att stanna upp och bjuda in tankarna som står på rad.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.