Tankar

Att döma en dag efter vädret

Det engelska idiomet ”Don’t judge a book by its cover” stämmer in på så många saker, inte bara böcker. Och det är klart, varför skulle det annars ha blivit ett idiom?

Vi vet att vi inte ska välja bok efter den flashiga framsidan eller tänka att den snyggaste tårtan är godast. Ändå gör vi det hela tiden, vi tror att vackra människor är smartare och vi tror att bruna bananer inte är goda. Det är nog svårt att radera ut dessa gamla föreställningar, oftast är vi inte ens medvetna om dem.

En förutfattad mening som jag har upptäckt att jag har, och som jag gärna skulle vilja vara utan, är att döma en dag efter vädret. Det är så omedvetet och sker så direkt. Och det hörs tydligt när vi berättar om något. Vi säger ”det var en så fin dag, solen sken och det var varmt”. Det är så många dagar som inte är varma och när solen inte skiner alls (alldeles särskilt ovanför polcirkeln) inte är dåliga dagar eller fula dagar. Men det känns så.

Hur många dagar har jag inte klivit upp glad och ivrig på morgonen och när sedan upptäckt att det regnar eller blåser, då har  i alla fall jag helst velat gå och lägga mig igen. Men det är ju alldeles tokigt! Jag låter något slå slumpmässigt som vädret bestämma hur jag mår. Kan det bli mer fånigt?

Hädanefter ska jag glatt ändra mina planer till att passa vädret. Om det blåser får jag bygga en drake som jag kan låta flyga högt upp och rida på vinden. Om det regnar ska jag tacksamt koka en panna te, ta på en ylletröja och tända ett ljus.

Jag lovar att jag inte längre ska döma en dag efter vädret.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.